Information till hyresgäst

Regler & infromation för hyresgäst

Kom ihåg att lämna aktuella telefonnummer och mailadress till Hyresvärden, det underlättar vid hyresavisering eller om vi behöver komma i kontakt med dig.

Teckna alltid en hemförsäkring som gäller från konktraktsdatum.

Våra lägenheter är rökfria.

Andrahandsuthyrning
- Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Om du bryter mot detta riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt och flytta från lägenheten.
- Om du fått tillstånd av hyresvärden har du inte rätt att ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Detta kan leda till böter eller fängelse då det är brottsligt from 1/10-2019.  Hyrs lägenheten ut möblerad får du högst lägga på 15% på hyran.
- Du måste bo i lägenheten för att få ha inneboende. Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten. Bor du inte i lägenheten så är det reglerna för andrahandsuthyrning som gäller.

Lägenhetsbyte med en annan hyresrätt kräver tillstånd av hyresvärden.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott som ger böter eller fängelse.

Du måste anmäla folkbokföringsadress. Sedan 1/7-2019 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket. Straffet är böter eller fängelse.

För att öka brandsäkerheten är brandvarnare ett måste i våra lägenheter. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest.

Visa hänsyn till era grannar.

Uppsägning av boendet ska ske skriftligen till Hyresvärden, normalt 3 månaders uppsägningstid. När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket https://skatteverket.se/flytta så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring https://www.adressandring.se/

Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar vilken våning och var lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.
Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Övriga frågor och funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vid försenad betalning av hyran utgår påminnelseavgift och ev dröjsmålsränta samt inkassokostnader.